Kivimäinen haju asunnossa
Asiakas oli teettänyt uuden karheassa talossaan kalliin remontin alle vuoden asunnon ostotilanteesta. Taloon oli uusittu ensitöikseen perustusten vedeneristys, salaojat entisten toimimattomuuden vuoksi, lattiapinnoitteet ja asuintilojen seiniä oli myös uudelleen tasoitettu.Talosta oli löytynyt lämminvesijärjestelmän jakotukissa vuoto, joka lisäsi märän betonin hajua.
Tehdyistä remonteista huolimatta asunnossa oli edelleen outo kivituotteista ja hormeista tuleva haju. Kyseessä on siis siporextalo.
Asiaa tarkemmin tutkittua, ilmeni, että kaappien takaosat, sokkeleiden alustat alaslasketunkaton betonipinnat olivat jonkin verran hiekottuvia. Kalusteiden taakse ja alle jääneet pinnat oli jätetty ilman tasotteita, primerointia ja maalausta. Kaikki putkien ja sähköjohtojen läpiviennit olivat avoimia ja ilmanvaihtokanavien läpiviennit mahdollistivat sieltä tulevan betonipölyn liikkumisen sisäilmaan. Kaappien päällä oli kerros vaaleaa kivipölyä ja sitä leijui myös runsaasti asunnon sisäilmassa.
Olen usein miettinyt, mikä säästö siitä tulee, että jätetään mm. laatoitus pois keittiön kaappien takaa, pinnoitteet kaappien alta tai jätetään läpivientien tiivistykset suorittamatta. Ihmiset ovat herkistyneet erilaisille hiukkasille ja pyrkivät valitsemaan kaikkein vähäpäästöisimmät kodinhoitotuotteet, huonekalut ja hygieniatuotteet. Rakentamisessa käytetään kuitenkin tuotteita ja menetelmiä, jotka altistavat ihmisiä erilaisille kemikaaleille ja hiukkasille.
Kuva on otettu 50-luvun lopulla rakennetusta kerrostalohuoneistosta. Kaapin taustabetoni oli erittäin hiekottuva pinta. Betonista irtosi hiukkasia sisäilmaan ärsyttäen asukkaiden hengityselimiä. Korjaustoimenpiteenä käytettiin pölynsidontaan tarkoitettua pohjustusainetta, joka laimennettiin 1:0,5 vedellä.
Hannele Rämö
VTT:n sertifioima rakennusterveysasiantuntija 05/20