aste_fb.jpg
Epäiletkö sisäilmaongelmia
24.8.2021
Soita puhelinneuvontaan tai tilaa materiaalipaketti
PDF oppaita
16.10.2020
Nyt oppaita on ladattavissa PDF-muotoisena
28.8.2020
VM on budjettiesityksessään leikkaamassa sosiaali- ja terveysjärjestöiltä vuonna 2021 järisyttävän summan 127 miljoonaa euroa. Siis 33% kuluvaan vuoteen verrattuna. Leikkaus on pöyristyttävän suuri. Avustuksilla on keskeinen rooli turvata järjestöjen toimintaedellytyksiä. Mm. Asumisterveysliitto AsTe ry:n ja monen muun järjestön toiminta ja auttamistyö ei olisi mahdollista ilman avustuksia.
veikkaus.jpg
Veikkauksen tietoisku
6.8.2020
Asumisterveysliitto Aste ry on suomalainen sisäilmaongelmien ja muiden rakennusten terveysriskien torjuntaan erikoistunut järjestö, joka on perustettu vuonna 1993. Liitto neuvoo ja opastaa asumisterveyteen liittyvissä asioissa ja tekee tarvittaessa myös kohdekäyntejä. Yhteydenottoja tulee vuosittain yli 5000.
Kreosootti vai kivihiilipiki
25.3.2020
Kreosootti ja kivihiilipiki eivät ole synonyymejä, vaikka jopa Valvira on sekoittanut kyseiset aineet ja niiden ominaisuudet keskenään lausunnossaan, vaikka kivihiilipiki ja kreosootti ovat kemiallisesti eri aineita.
Torniossa Peräpohjolan opistolla Suomen Omakotiliiton ja Tornion Omakotiyhdistyksen tilaisuus
14.3.2018
Tiistaina vierailin Torniossa Peräpohjolan opistolla Suomen Omakotiliiton ja Tornion Omakotiyhdistyksern tilaisuudessa kertomassa täydelle salille Ongelmataloista. Meitä oli kaksi asiantuntijaa kertomassa, mitä ihmiset voisivat tehdä, jotta välttyy ongelmilta ja mitä tulee tehdä jos ongelmiin joutunut. Tilaisuus oli todella hyvä ja sai aikaan paljon keskustelua. Asianajaja Esa Luomajoki kertoi asuntokauppaan liittyvistä juridisista asioita ja itse keskityin kertomaan kuulijoille mittavan kuvakavalkadin kera mitä tarkoittaa kun talo haisee. Mikä on ns. mummolanhaju, lahonhaju, ratapöklynhaju, Minulla oli mukanani lasipurkeissa erilaisia rakennusmateriaaleja siksi, että kuulijalle muodostuisi konkreettisesti käsitys hajuista. Kaikki kuulijat olivat törmänneet mummolan hajuun, monet olivat pitäneet sitä homeenhajuna tai sädesienenhajuna ja joillakin se oli maakellarinhaju. Kovin moni ei tiennyt sitä, että oikeasti haju on kemiallinenyhdiste tetrakloorianisoli. Joskus viinipullon avattuaan törmää samaan lemuun. Ongelmallista hajun kohdalla on se, että sille ei ole mitään tehtävissä. Hajun kanssa on opittava elämään tai rakennukselle on tehtävä jotakin radikaalia. Hannele Rämö
Vesiputkien pinnoitus epoksihatrsilla
6.3.2018
Olemme saaneet jälleen kysymyksiä, joita ei ole perinteisesti esitetty. Kysymys on siitä, että voidaanko juomavettä kuljettavat putket pinnoittaa turvallisesti epoksihartsilla? Taloyhtiöissä pinnoituksia suunnitellaan runsaasti ja monet pienkiinteistön omistajat ovat vastaavaa harkitsemassa. Onko ihmisillä tarpeeksi tietoa käyttövesiputkien epoksihartsipinnoitukseen liittyvistä terveysriskeistä? Onko käytännössä mahdollista, että vesiputkien epoksipinnoite päästäisi bisfenoli-A:ta käyttöveteen. Kuinka monessa taloyhtiössä tai kodissa mitataan käyttövedestä sen BPA-pitoisuudet.
Mitä kysytään nyt
22.2.2018
Kun ulkona pakkaset paukkuu ja sisäilma kuivuu, iho kuivuu, silmät kuivuu - mitä teen?
AsTe Teemalomat 2018
2.2.2018
Teemalomat 2018 haku on päällä.
Parveketupakoinnin kieltäminen
25.1.2018
Monet taloyhtiöt ovat alkaneet kieltää parvekkeilla tupakoinnin sekä taloyhtiön lähialueilla. Ensimmäiset ongelmat ovat tulleet esiin.