Kuka vastaa uudesta talosta

Sain tänään asiakkaalta ilmoituksen, että raskas taakka alkaa olla ohi ja perhe muuttaa uudesta omakotitalosta vuokrakaksioon. Perhe sai ison työn tehtyään puretuksi talokaupan, jonka oli tehnyt kaksi vuotta sitten. 

Surullista tässä on se, että talokauppa verotti perheen ja lähisukulaisten henkisiä ja taloudellisia voimavaroja käsittämättömän paljon. Taistelu terveydestä tulee jättämään ison jäljen tähän perheeseen. 

Kun autotehdas myy auton ja havaitsee siinä turvallisuutta vaarantavan vian. Pääsääntöisesti auto kutsutaan tehtaan puolesta merkkikorjaamolle tarkistuksia tai korjauksia varten, eikä asiakkaan tarvitse esittää dokumentaatiota siitä, että siinä on tyyppivika ja sillä ajaessa voi mennä henki tai että kolarin mahdollisuus on suuri.

Valmistalokaupassa ei sellaista turvaa ole olemassakaan. Asiakkaalta vaaditaan älyttömästi voimavaroja ja rahaa selvittää uudentalon vikoja ja näyttää miksi talo aiheuttaa asukkaille terveyshaittaa. Kuluttajan suoja on tässä suhteesa puutteellinen ja olematon, eikä muutosta siihen ole näköpiirissä.

Hannele Rämö