Sisäilmapaja 2017 pidetty Porvoossa

Sisäilmapaja oli hyvin ansiokkaasti koostettu ja paikalla oli todelliset asiantuntijat puhumassa. Mieleeni jäi Porvoon kaupungin korjaushankkeet yli 100 miljoonan euron hankkeet ja vanhaa rakennuskantaa puretaan urakalla. Pohdin vain, mitä tuon luokan investoinnit vaikuttavat vuosikatteeseen, käyttötalouteen, poistoihin, lainakantaan ja veroäyriin. No Porvoossa on yli 50 000 asukasta ja lainakanta asukasta kohden kohtuurajoissa.

Marraskuun 28. päivänä annetaan pääministerin ilmoitus Terveydentilojen vuosikymmen- hankkeesta. Sitä tukee vahvasti Kansallinen sisäilmaohjelma. Huoltani on kasvattanut se, että Terveidentilojen vuosikymmen hanke tähtää vain ja ainoastaan julkisen kiinteistökannan kunnossapitoon ja huoltoon ja uuden rakentamiseen ja rahoittamiseen.

Tälläkin hetkellä julkiseen kiinteistökantaan käytetään ns. isännätöntä rahaa ja sitähän on käytetty runsaasti. Jokaisesta kunnasta löytyy rakennus, jonka remontit ovat menneet männikköön. Julkisen kiinteistökannan kurkiorressa roikkuu "iso nyssäkkä", jonka kyljessä lukee löysää rahaa. Yhdelläkään kunnan päättäjällä ei ole ollut kanttia tai sydäntä kyseenalaistaa niitä päättömiä korjaustoimia mihin veronmaksajien rahaa on hölvättu.

Sitävastoin yhdenkään yksityisen pienkiinteistön omistajan kurkihirressä ei roiku nyssäkkää, josta löytyisi löysää rahaa. Siitä huolimatta tai jopa siitä syystä, yksikään kiinteistön omistaja ei kykene teettämään mm. omakotitalonsa korjaustoimia kuin yhden kerran - joskus ei sitäkään. Pulmana on myös se, että ei ole olemassa asiantuntijoita, joilla olisi kykyä ja halua auttaa pienkiinteistönomistajaa ongelmien selvittämisessä kohtuuhinnalla.

Palasin sisäilmapajasta raskainmielin. Edelleen on unohdettu hätää kärsivä ihminen. Mennessäni torstaiaamuna pajalle sain kolme puhelua. Yhdessä puhelussa äiti pohjois-suomesta itki lohduttomasti, koska koko perhe on sairastanut runsaasti ja perheen pieni lapsi oli parhaillaan keuhkokuumessa. Kodin lattiat oli revitty auki ja perhe asui kaaoksen keskellä. Perhe ei ole saanut mistään tukea, jotta pääsisi evakkoasuntoon ja vauriot olivat osoittautuneet niin suuriksi, ettei perheellä ole taloudellisia edellytyksiä niiden korjaamiseen. Kyllä - asuntokauppa on takana ja kuntotarkastus kertoi rakennuksen olevan hyvässä kunnossa. Todellisuus paljastui sairauksien myötä.

Kun ARA:n terveyshaitta-avustus poistui, poistui samalla viranomaisilta myös opastus- ja neuvontavelvollisuus. Samalla sinetöitiin tavallinen hädässä oleva perhe kaiken avun ja tuen ulkopuolelle. Näillä perheillä ei ole henkisiä voimavaroja eikä taloudellisisia edellytyksiä selviytyä vaikeuksistaan.

Muutamat kansanedustajat ovat pyytäneet aineistoa matkan varrelta. Surullisena on todettava, että samat sanat ja tekstit ilmenevät aineistoista, joita toimitettu ministeriöihin ja eduskuntaan vuodesta 1993. Huvittavin on erään vaikutusvaltaisen yritysjohtajan esittämä kannanotto, että "home on korvien välissä oleva ongelma" Tuo kannanotto oli niin typerä, että se palveli myöhemmin oikein hyvin tavoitteitamme. Nyt kuitenkin tuo maaginen kannanotto on jälleen noussut tuhkasta ihmisten riesaksi. Johtuneeko siitä vai jostakin muusta, että juuri asukkaat ovat jätetty vaille minkäänlaista tukea.         

Hannele Rämö,