Mummolan hajun poisto otsonilla

Kysymys:

Meillä on vanha rintamamiestalo, joka on nykyisin suvun yhteinen loma-asunto. Loma-asunnossa on todettu vuosittain voimistuvaa hajuhaitta, joka tarttuu kaikkeen irtaimistoon, kuten vaatteet, muovi ja puuesineet sekä ihoon ja lemmikkieläimien turkkiin. Hajua on tunnettavissa myös elintarvikkeissa.

Homeet on poissuljettu analyysein. Mitä ilmeisimmin kyseessä on tetrakloorianisolin aiheuttama hajuhaitta. Onko mahdollista saada tämä haju poistettua pysyvästi otsonoimalla rakennus?

Vastaus:

Otsonilla voidaan poistaa hetkeksi epämiellyttävä haju, mutta haju palaa muutamien viikkojen kuluessa takaisin. Toisin sanoen tetrakloorianisolin eli mummolan hajun torjunnassa otsonointi ei tuota toivottua tulosta ja rahat menevät hukkaan.  Monet ovat kyllä käyttäneet otsonointia, kun tiloissa on pidetty perhejuhlat ym. ja he ovat olleet tietoisia siitä, että haju palaa takaisin.

Hajuun, on joko totuttava tai koko rakennukselle täytyy tehdä jotakin eli poistaa se. Se tuntuu aivan kauhealta, mutta muuta keinoa hajun kokonaisvaltaiseen poistoon ei ole.Monet hajutalojen asukkaat asuvat taloissaan edelleen, mutta pitävät kaikki vaatteet joko ulkovarastossa tai autossa hajun vuoksi. Pitoisuudet ovat hyvin pieniä mutta ylittävät hajukynnyksen. Positiivinen asia on, että asiakkaat eivät ilmoittaneet saaneensa terveyshaittoja.

Linkki Asumisterveyslehteen 1-2009