AsTe huoltaa sisäilmaongemiin joutuneita perheitä monin tavoin

 

 

Aste huoltaa sisäilmaongelmiin joutuneita perheitä monin tavoin.

 

Kesäkursseilla ja vertaistapaamisissa on keskitytty tiedon ja kokemusten vaihtamiseen. Asiantuntijaluennot ovat tärkeimmässä asemassa ja keskusteluin autetaan perheitä eteenpäin vaikeissa tilanteissa.

 

Sisäilmaongelmiin joutuminen koettelee perhettä monin tavoin. Vanhempien hermot kiristyvät terveys- ja rahahuolien vuoksi. Erilaiset terveysoireet aiheuttavat ylimääräistä huolta ja stressiä. Välillä tällainen negatiivinen ilmapiiri jää ikään kuin matalapaineena kaiken yhdessäolon ylle ja valtaa ajatuksia liikaa.

 

Ulos pääsy voi kestää vuosia ja aiheuttaa huolta vuosikymmeniksi. Tämän kaiken keskelle yritämme nyt ujuttaa mukavaa tekemistä ja hyvää mieltä.

 

Kaikenlainen piristävä toiminta auttaa perheitä ja varsinkin kesäleireillä on tärkeää tuoda perheiden arkeen yhteistä tekemistä ja muutakin toimintaa tiedon jakamisen lisäksi.

 

Pajulahdessa on ollut hyvät mahdollisuudet ulkoilun ja liikunnan, pelien ja leikkien harrastamiseen.

Ammattitaitoa kyseisten lajien ohjaamiseen on talon puolesta hyvin saatavilla.

 

Nyt on muutaman vuoden aikana kokeiltu muunkinlaisen toiminnan tarjoamista. Käsi- ja taideteollisuusopettaja Tuuli Juhola on vetänyt leireillä kädentaito, askartelu- ja yhteistoiminta-iltoja, joissa perheet yhdessä puuhailevat erilaisten kädentaitojen-, käsitöiden ja askartelun parissa.

 

Tuuli on itsekin kokenut monenlaiset sisäilmaongelmat ja niiden vakavat seuraukset. Koko ikänsä käsitöitä harrastaneena ja niitä työkseen tehneenä hän tietää miten yllättävää ja hauskaa tekeminen on. Kerran kuukauden kotijakso murtuneen polvilumpion vuoksi muuttui rentouttavaksi lomaksi ristipistojen parissa - joita hän luuli inhoavansa. Ristipistojen vetovoima tosin heikkeni polven parannuttua, mutta vieläkin vuosien kuluttua tuo aika on mielessä mukavana jaksona yllättävän innostuksen vuoksi. Polvi ei ole sen koommin vaivannut - eivätkä kaikki ristipistot valmistuneet. Ystävän mies yllätti itsensä taituroimalla upean himmelin sairasloman aikana. Sekin jäi ainoaksi, mutta oli mahtavaa ajan kulua, kun piti potea kotosalla.

 

Tieteessä on tutkittu käsillä tekemisen merkitystä ihmisille ja huomattu työskentelyn olevan kehittävää, hauskaa ja aivoja ravitsevaa toimintaa. Itsetunnon on huomattu parantuvan ja käsityksen omasta pystyvyydestä lisääntyvän. Tätä on tutkinut mm. professori, aivotutkija Minna Huotilainen.

 

Kun elämässä on paljon vastoinkäymisiä on tärkeää rentouttaa aivoja ja kokea turvallisuutta, jota voi edesauttaa mm. toimiminen kädentaitojen parissa. Yhteisöllisyyden lisääminen oman perheen ja samassa tilanteessa olevien perheiden kesken on tavoite, johon yritetään päästä tarjoamalla Teemalomilla liikuntaa, ulkoilua ja nyt myös kädentaitoja.  

Positiivinen energia syntyy monella tapaa…usein salakavalasti mukavan tekemisen ja hyvän seuran kautta.

 

Asumisterveysliitto Aste ry haluaa nyt yhä enemmän painottaa henkisen hyvinvoinnin tärkeyttä ja tarjota asiakkailleen kokeiltavaksi erilaisia vaihtoehtoja positiivisten kokemusten lisäämiseksi.

 

Tervetuloa Teemalomalle

                      - samaan tietoa ongelman ratkaisemiseksi

                      - kokemaan yhteisöllisyys ja vertaistuki

                      - yhdistymään perheenä ja eheytymään ihmisenä

                      - kokemaan Suomen kesä ja ihana luonto

                      - aktivoitumaan innostavan tekemisen parissa

                      - Pajulahden herkulliset ruoat hellivät vieraitamme