Ajankohtaista

Torniossa Peräpohjolan opistolla Suomen Omakotiliiton ja Tornion Omakotiyhdistyksen tilaisuus
14.3.2018
Tiistaina vierailin Torniossa Peräpohjolan opistolla Suomen Omakotiliiton ja Tornion Omakotiyhdistyksern tilaisuudessa kertomassa täydelle salille Ongelmataloista. Meitä oli kaksi asiantuntijaa kertomassa, mitä ihmiset voisivat tehdä, jotta välttyy ongelmilta ja mitä tulee tehdä jos ongelmiin joutunut. Tilaisuus oli todella hyvä ja sai aikaan paljon keskustelua. Asianajaja Esa Luomajoki kertoi asuntokauppaan liittyvistä juridisista asioita ja itse keskityin kertomaan kuulijoille mittavan kuvakavalkadin kera mitä tarkoittaa kun talo haisee. Mikä on ns. mummolanhaju, lahonhaju, ratapöklynhaju, Minulla oli mukanani lasipurkeissa erilaisia rakennusmateriaaleja siksi, että kuulijalle muodostuisi konkreettisesti käsitys hajuista. Kaikki kuulijat olivat törmänneet mummolan hajuun, monet olivat pitäneet sitä homeenhajuna tai sädesienenhajuna ja joillakin se oli maakellarinhaju. Kovin moni ei tiennyt sitä, että oikeasti haju on kemiallinenyhdiste tetrakloorianisoli. Joskus viinipullon avattuaan törmää samaan lemuun. Ongelmallista hajun kohdalla on se, että sille ei ole mitään tehtävissä. Hajun kanssa on opittava elämään tai rakennukselle on tehtävä jotakin radikaalia. Hannele Rämö
Vesiputkien pinnoitus epoksihatrsilla
6.3.2018
Olemme saaneet jälleen kysymyksiä, joita ei ole perinteisesti esitetty. Kysymys on siitä, että voidaanko juomavettä kuljettavat putket pinnoittaa turvallisesti epoksihartsilla? Taloyhtiöissä pinnoituksia suunnitellaan runsaasti ja monet pienkiinteistön omistajat ovat vastaavaa harkitsemassa. Onko ihmisillä tarpeeksi tietoa käyttövesiputkien epoksihartsipinnoitukseen liittyvistä terveysriskeistä? Onko käytännössä mahdollista, että vesiputkien epoksipinnoite päästäisi bisfenoli-A:ta käyttöveteen. Kuinka monessa taloyhtiössä tai kodissa mitataan käyttövedestä sen BPA-pitoisuudet.
Mitä kysytään nyt
22.2.2018
Kun ulkona pakkaset paukkuu ja sisäilma kuivuu, iho kuivuu, silmät kuivuu - mitä teen?
AsTe Teemalomat 2018
2.2.2018
Teemalomat 2018 haku on päällä.
Parveketupakoinnin kieltäminen
25.1.2018
Monet taloyhtiöt ovat alkaneet kieltää parvekkeilla tupakoinnin sekä taloyhtiön lähialueilla. Ensimmäiset ongelmat ovat tulleet esiin.
Sisäilmapaja 2017 pidetty Porvoossa
17.11.2017
Porvoon kaksipäiväinen sisäilmapaja päättyi eilen 16.11.2017. Julkisen rakennuskannan korjaamiseen, ylläpitoon ja korjausten rahoitukseen on tulossa rahaa - se on hieno asia. Valitettavasti on synkkää kerrottavaa se, että pienkiinteistön asukasta, vuokralaista eikä osakeyhtiöasukasta tulevat vuodet helli.
Tiivistys- ja kapselointikorjaus
5.11.2017
Jokaisen rakennuksen tontille olisi suotavaa sijoittaa iso taulu, jossa on keltaisella pohjalla musta teksti " Rakennuksen sisätiloissa liikkuminen sallittu omalla vastuulla"
Kivimäinen haju asunnossa
17.10.2017
Asunnoissa sen iästä huolimatta saattaa olla outo haju, joka aiheuttaa oireita asukkaille. Haju ei ole homeenhaju, ratapölkynhaju tai kemikaalimainen haju vaan se on kivimäinen haju. Se on enimmäkseen kiviaineisten rakennusten ongelma.
Kuka vastaa uudesta talosta
3.10.2017
Luulet hankkivasi perheelle turvallisen ja terveellisen kodin
Hajutalo
2.10.2017
Miksi talot alkaa haista